Wanneer je mystiek in het alledaagse vindt, kun je glimlachen om visioenen

donderdag, augustus 10, 2006

Rectificatie

Naar aanleiding van het artikel 'Griezelig? Zielig!', is bij Isis het verzoek gedaan om een rectificatie te plaatsen.

Toon maakt schoon

woensdag, augustus 09, 2006

Griezelig? Zielig!

Gisteren, toen Isis uitgeput van haar dagje werk zat te relaxen met een portje, werd de aangename stilte in huis verstoord door de telefoon.
Felix stond in de keuken lekker te kokkerellen en Isis liep naar de telefoon.
De nummerweergave van de telefoon gaf aan dat er vanuit het huis van de ouders van Isis werd gebeld. Dat was niet mogelijk!
Want de ouders vertoefden zich op dat moment op een landerij in Friesland.
Trillend nam Isis de telefoon aan...

(wordt het al spannend???)

"Hallo?" klonk het aan de andere kant... "Hallo?" antwoordde Isis... "Wie is daar?"

(nu is het echt spannend, toch?)

"We zijn weer terug.. kom maar even langs, je moeder is gevallen.." klonk het. Dat kon niet anders dan Isis' vader zijn. Snel kwam Isis terug uit haar trance en riep ze Felix uit de keuken. "Moe is gevallen, we moeten er heen!".

Aangekomen bij het huis van haar ouders, openden Isis en Felix de deur met hun sleutel zonder aan te bellen. Binnen was er even geen geluid te ontwaren. Langzaam slopen Isis en Felix naar binnen.. En daar zaten vader en moeder enigszins verdwaasd en uitgeput op de bank.

Nog steeds een beetje angstig voor de gevolgen van de val, vroeg Isis wat er gebeurd was. Moe bleek bij aankomst op de landerij gestruikeld te zijn over de trap naar het landhuis, dat op een terp gebouwd was. De avond en nacht had zij zich nog kranig gehouden met de hulp van paracetamolletjes, maar de ochtend erna toch maar een bezoekje gebracht aan de huisarts. Deze verwees moeder direct door naar het ziekenhuis in Sneek. En daar maakten zij de volgende griezelige foto's:

Voor Isis zijn het slechts foto's van botjes, experts schijnen hierin een zwaar gekneuste elleboog en gebroken grote teen te zien.. De experts hebben ook het hoofd van moeder onderzocht, want daar is ze op terecht gekomen. De Friese experts hebben geen inwendig letsel gevonden, en hopelijk blijft het inderdaad bij het blauwe oog, haar geschaafde slapen en de grote bult op haar wang..

Het is altijd angstig wanneer ouders bellen dat er iets gebeurd is waarbij het ziekenhuis genoemd wordt. Gelukkig was het deze keer niet griezelig, maar enkel zielig voor moeder. Hopelijk knapt ze weer snel op!

Want voor een lichaam van een 82-jarige vrouw zijn zulke vallen geen peulenschil..

maandag, augustus 07, 2006

Zachte krachten..

Henriëtte Roland Holst(1869-1952)

De zachte krachten zullen zeker winnen
in ’t eind -- dit hoor ik als een innig fluistren
in mij: zoo ’t zweeg zou alle licht verduistren
alle warmte zou verstarren van binnen.

De machten die de liefde nog omkluistren
zal zij, allengs voortschrijdend, overwinnen,
dan kan de groote zaligheid beginnen
die w’als onze harten aandachtig luistren

in alle teederheden ruischen hooren
als in kleine schelpen de groote zee.
Liefde is de zin van ’t leven der planeten

en mensche’ en diere’. Er is niets wat kan storen
’t stijgen tot haar. Dit is het zeekre weten:
naar volmaakte Liefde stijgt alles mee.

Onwerkelijk mooi

Na een korte nacht (die voorafgegaan was door een drukke, maar voldoening gevende dag), is het weer maandagochtend. En zit ik hier zoals altijd vroeg in de morgen, met een kopje Senseo en een sigaretje langzaam wakker te worden achter de computer.
Even gedachtenloos de hoofdlijnen van het nieuws bekijken..

Vanmorgen werd mijn aandacht daarbij niet getrokken door oorlog en andere ellende, maar door iets zeldzaams moois..

De fotograaf Gregory Colbert heeft nl. een eBook gemaakt met echt ongelooflijke foto's van mensen met verschillende wilde dieren. De foto's zijn een klein beetje gestileerd waardoor ze er nog onwerkelijker uitzien. Het is echt prachtig.

Het eBook heet Ashes and Snow. En is dus via de website te bekijken. Tip: kies voor 'enhanced experience' en de foto's worden op een dynamische wijze getoond. Vergeet ook niet je geluid aan te zetten, want de fotoshow wordt vergezeld door een prachtig passend Zen-muziekje...

Isis vond het erg indrukwekkend!

zondag, augustus 06, 2006

Moppen

Het fenomeen 'mop'. Een verhaaltje met een begin, een opbouw en een eind met de bedoeling dat het na het (voor)lezen resulteert in een schaterlach bij de toehoorder.
Meestal gebeurt dat ook, al was het alleen maar om de ander een goed gevoel te geven.

Persoonlijk hou ik wel van foute moppen: moppen die eigenlijk niet kunnen of niet mogen. Die stereotyperend zijn. Sommige van die foute moppen zijn echter écht niet leuk. Daar krijg ik niet eens een glimlach rond mijn lippen van.

Een van zulke moppen is deze:
Er is een man, die wil zich laten ombouwen tot vrouw en gaat naar de dokter. De arts wil het onder één voorwaarde doen, dat de man alle drie de operaties ondergaat. Tijdens de eerste operatie worden bij de man al zijn mannelijke eigenschappen verwijderd. Als de man bijkomt is hij dolgelukkig. Tijdens de tweede operatie brengt de dokter vervolgens alle vrouwelijke lichaamsdelen aan. Na de tweede operatie wil de man vervolgens dolgelukkig het ziekenhuis verlaten, waarop de dokter zegt: we hadden afgesproken 3 operaties te doen. Met tegenzin ondergaat hij de derde operatie. Als hij wakker wordt is er volgens hem niets gebeurd. Daarop vraagt hij aan de dokter waarom die derde operatie eigenlijk nodig was. Waarop de dokter vertelt dat een deel van zijn hersens is verwijderd en er een gat in zijn hand is gemaakt.

Al na de eerste zin weet je eigenlijk waar het naartoe gaat, hij is flauw en tsja, moet ik er eigenlijk nog meer over zeggen...

Een mop die in de lijn van de vorige ligt, maar waar ik wél hartelijk om heb moeten lachen, is deze:
In een ziekenhuis verzamelen zich familieleden in de wachtkamer, nabij het ziekbed van een ernstige zieke. Uiteindelijk komt de dokter binnen, hij kijkt ernstig en somber. "Ik vrees dat ik heel slecht nieuws voor u heb", zegt hij, rondkijkend naar alle bezorgde en angstige gezichten. "De enige hoop die er nog overblijft voor uw geliefde familie lid is Een hersentransplantatie. Dit is een experimentele procedure, met het nodige risico, en bovendien dient u zelf voor de hersenen te betalen." Stil zitten de familieleden in de wachtkamer, terwijl ze het nieuws verwerken. Na een hele tijd vraagt er iemand: "En wat kosten hersenen eigenlijk?" De dokter geeft snel antwoord: "5000 euro voor een mannelijk brein en 200 euro voor dat van een vrouw. " Er valt een pijnlijke stilte. De mannen in de wachtkamer proberen niet te glimlachen en vermijden elk oogcontact met de dames, maar sommigen kunnen het grijnzen toch niet laten. Eén van de mannen, niet in staat zijn nieuwsgierigheid in te tomen, flapt er uiteindelijk de vraag uit die op ieders lippen ligt: "Waarom is een mannelijk brein zoveel duurder dan een vrouwelijk?" De dokter glimlacht om zijn kinderlijke onschuld en zegt: "Wel, de mannelijke hersenen zijn namelijk ongebruikt!!"

Voor diegenen die deze mop nog niet kende: onverwachte afloop niet?
En daarom valt deze mop voor mij in de categorie 'goede moppen'.


Nog een korte om het af te leren:
Komt er een klein lief meisje in een dierenwinkel binnen: "Dag , meneer , ik kom een konijntje kopen."
"Zeker meiske , we zullen eens zien wat we hebben , wil je dit pluizig witteke , dit snoezig bruintje of dit zacht zwarteke?"
Zegt het meiske: "ik denk dat dat mijn python geen kloten kan schelen"

zaterdag, augustus 05, 2006

Poetsen

Isis heeft weinig hobby's en veel dingen waar ze een hekel aan heeft. De meeste van deze dingen vallen onder de categorie 'huishouden'. Eigenlijk is er niets aan het huishouden dat Isis leuk vindt. Helemaal niets!

Ook al is Isis op een vrijdag geboren, ze gedraagt zich graag als een zondagskind en doet haar leven lang verwoede pogingen die dingen die ze niet leuk vindt, maar wel moeten, niet te doen.

Toen Isis nog maar net verliefd was op Felix, deed ze nog wel haar best. De eerste keren dat Felix in haar stulpje langs kwam, was ze aan het poetsen en doen om vooral maar een goede en gezellige indruk te maken. Langzamerhand kwam daar echter de klad in.

Nu Isis Felix volledig ingepalmd heeft en hij bij haar ingetrokken is, kan Felix niets anders dan tot de conclusie komen dat hij er ingetuind is en leeft inmiddels wanhopig tussen alle rommel die Isis achterlaat. Helaas is het huishouden voor Felix ook geen aangename bezigheid, dus moeten ze hard hun best doen om te overleven temidden van het slachtveld...

Morgen moet het echter wel gebeuren. De flessen met chemische zooi zijn ingekocht, de rubberen handschoenen in de aanslag (want Isis wil natuurlijk niet dat haar nagels worden aangetast). En hulptroepen (Belladonna) zijn in aantocht.

Naast schoonmaken moet er morgen vooral behangen worden. Franz heeft zich weer beschikbaar gesteld en als alles volgens planning gaat, wonen Felix en Isis vanaf morgen dan eindelijk in hun liefdespaleisje!

Maandag worden er in elk geval wéér kasten geleverd, deze keer voor de badkamer. Hopelijk hebben Isis en Felix dan in elk geval genoeg kastruimte zodat de deurtjes de troep zullen verbergen...


donderdag, augustus 03, 2006

Welkom WOUT!

Vandaag was dan eindelijk de dag: op kraamvisite bij Tinus en Annie. Stan heeft uiteindelijk geen zusje maar een broertje gekregen. Helaas nog geen visite thuis, want Wout en Annie moeten nog eventjes in het ziekenhuis blijven. Gelukkig geen te grote zorgen, want inmiddels gaat het met moeder en kind weer voorspoedig en hopen ze in elk geval het weekend weer thuis te zijn! Isis vindt moeder en Wout sowieso kanjers!

Update 05/08: iedereen is gisteren weer thuis gekomen! En op mijn vraag aan Stan hoe zijn broertje heette, zei hij gewoon: "zusje". Hopelijk heeft Stan geen vooruitziende blik, want ik gun Wout toch geen identiteitscrisis wat zijn geslacht aan gaat....

Den Haag in discussie

Isis zal zich niet meer met de discussie over het Midden-Oosten bemoeien, maar in Den Haag gebeurt dat wel. Van rechts naar links:

Groep Wilders: heeft nog geen mening over Israel, maar is ook niet op vakantie, want maakt zich gelukkig wel druk over het aircobeleid in verpleeghuizen.

LPF: zijn op vakantie of hebben geen tijd kunnen vinden hun mening te uiten over het conflict.

ChristenUnie: Ik kom er rond voor uit: ten principale sta ik aan de kant van Israël. Vanuit een diepe verbondenheid met het Joodse volk en een intense verwondering over het ontstaan en het – permanent bedreigde – voortbestaan van de staat Israël.

VVD: De basisvoorwaarde voor het neerleggen van de wapens door Israël is de ontwapening van de Hezbollah, zoals in 2004 door de VN-Veiligheidsraad bepaald

CDA: ‘Wij zijn het volledig eens met de zowel door de G8, als de EU genoemde voorwaarden, waarbij de terugkeer van de ontvoerde Israëlische soldaten en het stoppen van raketaanvallen op Israël voorop staan.’

D66: Wie ongericht met bommen gooit, verliest politieke steun. Israël bombardeert Libanon jaren terug in de tijd, terwijl dat land nu juist politiek en economisch een ontwikkeling in de goede richting doormaakte.

PvdA: 'Deze reactie is een niet alleen disproportioneel maar veroorzaakt veel humanitair leed in Libanon en de Gazastrook, heeft geleid tot de dood van vier VN waarnemers en speelt extremisme in de kaart. Hierdoor escaleert de crisis verder, wordt de humanitaire ramp alleen maar groter en is een duurzame oplossing steeds verder weg.

Groen Links: GroenLinks vindt dat de Nederlandse bijdrage moet bestaan uit de volgende een veroordeling van alle militaire acties waarbij burgerslachtoffers vallen; een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de burgerslachtoffers in Qana; een onmiddellijk staakt-het-vuren; steun voor de vredesvoorstellen van Kofi Annan; een beëindiging van de wapentransporten naar het Midden-Oosten.

SP: Ten eerste erkenning van het recht op een eigen, veilige, levensvatbare staat.Ten tweede moeten de VN-resoluties die oproepen tot het ontruimen van de sinds 1967 bezette gebieden worden uitgevoerd. Ten derde moet de internationale gemeenschap zijn verantwoordelijkheid nemen door de dan ontstane politieke situatie te bewaken door mee te helpen aan economische voorspoed voor iedereen en het bevorderen van de vrede.

woensdag, augustus 02, 2006

Stoffig

Zoals al eerder aangehaald, ben ik begonnen met de meest stoffige bezigheid die er bestaat. En tot nu toe heb ik er nog lol in ook (ooit was ik van plan om een opleiding register-accountant te gaan volgen, dus stoffigheid past ook wel een beetje bij mij).

Vanavond dus het hele internet af gecruised om informatie te vinden. Want daar draait het om: informatie en aanknopingspunten.

Gelukkig heb ik (aanstaande) familieleden die al voorwerk hebben gedaan, waardoor ik nu van start kan met een al uitgebreide stamboom.

Familie Van Dorp (hulp van tante Atie moet nog worden ingeroepen): vanaf 1903
Familie De Jong: vanaf 1883
Familie Copsy: vanaf 1800
En met stip bovenaan: Familie De Haas: ongeveer 1720 (met als huidige stamvader Hannis Pieterszoon de Haas)

Het is in ieder geval wel al duidelijk dat Isis uit een kinderrijkere familie komt dan Felix. Zijn familie was al wat eerder op de hoogte van de gevolgen van een te hoog geboortecijfer. In de bollenstreek was deze kennis nog niet echt doorgekomen!


Ondanks de stoffigheid, vind ik het een leuke bezigheid en hou ik het denk ik nog wel even vol!