Wanneer je mystiek in het alledaagse vindt, kun je glimlachen om visioenen

zondag, augustus 06, 2006

Moppen

Het fenomeen 'mop'. Een verhaaltje met een begin, een opbouw en een eind met de bedoeling dat het na het (voor)lezen resulteert in een schaterlach bij de toehoorder.
Meestal gebeurt dat ook, al was het alleen maar om de ander een goed gevoel te geven.

Persoonlijk hou ik wel van foute moppen: moppen die eigenlijk niet kunnen of niet mogen. Die stereotyperend zijn. Sommige van die foute moppen zijn echter écht niet leuk. Daar krijg ik niet eens een glimlach rond mijn lippen van.

Een van zulke moppen is deze:
Er is een man, die wil zich laten ombouwen tot vrouw en gaat naar de dokter. De arts wil het onder één voorwaarde doen, dat de man alle drie de operaties ondergaat. Tijdens de eerste operatie worden bij de man al zijn mannelijke eigenschappen verwijderd. Als de man bijkomt is hij dolgelukkig. Tijdens de tweede operatie brengt de dokter vervolgens alle vrouwelijke lichaamsdelen aan. Na de tweede operatie wil de man vervolgens dolgelukkig het ziekenhuis verlaten, waarop de dokter zegt: we hadden afgesproken 3 operaties te doen. Met tegenzin ondergaat hij de derde operatie. Als hij wakker wordt is er volgens hem niets gebeurd. Daarop vraagt hij aan de dokter waarom die derde operatie eigenlijk nodig was. Waarop de dokter vertelt dat een deel van zijn hersens is verwijderd en er een gat in zijn hand is gemaakt.

Al na de eerste zin weet je eigenlijk waar het naartoe gaat, hij is flauw en tsja, moet ik er eigenlijk nog meer over zeggen...

Een mop die in de lijn van de vorige ligt, maar waar ik wél hartelijk om heb moeten lachen, is deze:
In een ziekenhuis verzamelen zich familieleden in de wachtkamer, nabij het ziekbed van een ernstige zieke. Uiteindelijk komt de dokter binnen, hij kijkt ernstig en somber. "Ik vrees dat ik heel slecht nieuws voor u heb", zegt hij, rondkijkend naar alle bezorgde en angstige gezichten. "De enige hoop die er nog overblijft voor uw geliefde familie lid is Een hersentransplantatie. Dit is een experimentele procedure, met het nodige risico, en bovendien dient u zelf voor de hersenen te betalen." Stil zitten de familieleden in de wachtkamer, terwijl ze het nieuws verwerken. Na een hele tijd vraagt er iemand: "En wat kosten hersenen eigenlijk?" De dokter geeft snel antwoord: "5000 euro voor een mannelijk brein en 200 euro voor dat van een vrouw. " Er valt een pijnlijke stilte. De mannen in de wachtkamer proberen niet te glimlachen en vermijden elk oogcontact met de dames, maar sommigen kunnen het grijnzen toch niet laten. Eén van de mannen, niet in staat zijn nieuwsgierigheid in te tomen, flapt er uiteindelijk de vraag uit die op ieders lippen ligt: "Waarom is een mannelijk brein zoveel duurder dan een vrouwelijk?" De dokter glimlacht om zijn kinderlijke onschuld en zegt: "Wel, de mannelijke hersenen zijn namelijk ongebruikt!!"

Voor diegenen die deze mop nog niet kende: onverwachte afloop niet?
En daarom valt deze mop voor mij in de categorie 'goede moppen'.


Nog een korte om het af te leren:
Komt er een klein lief meisje in een dierenwinkel binnen: "Dag , meneer , ik kom een konijntje kopen."
"Zeker meiske , we zullen eens zien wat we hebben , wil je dit pluizig witteke , dit snoezig bruintje of dit zacht zwarteke?"
Zegt het meiske: "ik denk dat dat mijn python geen kloten kan schelen"

1 Comments:

birdy num num said...

Die tweede is natuurlijk een stuk grappiger als de eerste, logisch! Ook die laatste is errug leuk! :))

12:59 AM

 

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken

<< Home