Wanneer je mystiek in het alledaagse vindt, kun je glimlachen om visioenen

donderdag, juli 13, 2006

Hellinger: Familieopstellingen

In deze tijden van drukte, veel moeten en stress, ontkom je er niet aan, om soms, als je er even de tijd voor neemt, jezelf een of meerdere vragen te stellen.
Als ook jij een of meerdere van onderstaande vragen herkent en daar antwoord op zou willen, dan is het misschien tijd dat Bert Hellinger op je pad komt:

Want, wil je

Beter in je energie komen, weten wat je zelf kunt doen om minder vermoeid te zijn?
Groeien in je persoonlijke ontwikkeling?
Meer met jezelf in contact zijn?
Je relatie verbeteren of verdiepen?
Een stap verder zetten in je loopbaan?
Wat tot nu toe niet gelukt is, nu eens eindelijk wel veranderen?
Iets doen met dat sluimerende gevoel van 'dit is het nèt niet helemaal'?
Ontdekken wat er voor jou echt belangrijk is?

Dan zou je de antwoorden kunnen vinden door middel van familie-opstellingen.

Bert Hellinger is een Duitser en geboren op 16 december 1925. Hij studeerde filosofie, theologie en pedagogiek. Er is over deze man waarschijnlijk een heleboel te vertellen. Maar het belangrijkste is dat hij ontdekt heeft dat geheimen, gebeurtenissen en verdriet binnen een familie resulteren in verstrikkingen bij latere generaties. Hij heeft hier een heleboel boeken over geschreven en hij heeft de term "familie-opstellingen" geïntroduceerd, die door heel veel instituten/mensen/bedrijven in workshopvorm worden gegeven.
Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat dat het effect van familie-opstellingen groot en vooral bijzonder is.Zelf heb ik een aantal familie-opstellingen meegemaakt. En ik zal in mijn eigen woorden proberen uit te leggen wat dat is en hoe dat gaat.
De groep die de workshop volgt, bestaat meestal uit 8 tot 12 deelnemers. Een aantal van hen heeft een "hulpvraag". Zo'n vraag kan zijn: hoe kom ik van mijn moeheid af? waarom ben ik altijd zo verlegen en onzeker? hoe komt het dat ik mijn verdriet wegeet? hoe komt het dat ik nooit een goede partner tref? Eigenlijk gewoon alle vragen waar je mee zit en waar je iets aan wilt doen.

Alle deelnemers nemen plaats in een kring. Dan roept de trainer iemand naar voren die daar is om een hulpvraag op te lossen. De trainer houdt met deze deelnemer een kort inleidend stukje om de hulpvraag duidelijk te krijgen en vraagt hem naar feiten binnen de familie, zoals: uit hoeveel mensen bestaat je gezin? de hoeveelste in het gezin ben jij? weet je bijzondere gebeurtenissen uit het leven van je ouders? Geen empathische vragen, alleen maar feiten.

Naar aanleiding van het verhaal, stelt de trainer een opstelling voor. Bijvoorbeeld, de deelnemer en zijn ouders. Dan kiest de deelnemer uit de andere deelnemers iemand uit om voor zichzelf te staan, iemand voor zijn moeder en iemand voor zijn vader. Op gevoel plaatst de deelnemer die mensen in de ruimte op en gaat weer zitten. De drie mensen die nu in het midden staan, hebben de energie overgenomen van de familie en op onverklaarbare wijze voelen zij de gevoelens van degenen waarvoor zij daar staan.

De trainer zal hen vragen naar wat zij voelen en wat zij zouden willen doen. Sommigen voelen zich erg ongemakkelijk en zouden het liefst weggaan, anderen voelen zich eenzaam, anderen voelen zich klein, anderen voelen zich moe en gaan het liefst liggen, een ander zal een groot gelukkigheidsgevoel ervaren en het is ook mogelijk dat je zo vrolijk wordt, dat je niet kunt ophouden met lachen.. Het is dus zo, dat er dynamiek ontstaat met de mensen zelf en tussen de mensen.

Naar aanleiding hiervan probeert de trainer een opstelling te vinden dat voor iedereen goed voelt. Daarvoor zijn vaak meer mensen nodig. Bijvoorbeeld een overleden grootmoeder of een ongeboren kind.

Vanuit de familie-opstellingen worden trauma's uit het verleden zichtbaar en krijg je meer inzicht in wat er in het heden gebeurt.

Zelf heb ik de familie-opstellingen gevolgd bij De Meedenkers, Luuc en Marja. Ik heb hen ervaren als erg zorgvuldig en liefdevol. Het heeft mij veel inzicht gegeven en daarmee ook veel meer begrip voor wat er met mij en onze familie is gebeurd. Daarmee heb ik veel achter kunnen laten en er veel energie voor terug gekregen.

Luuc heeft mij ook een mooie metafoor meegegeven over een familie: een familie zou je kunnen zien als een mobiel zoals boven een wieg. Een mobiel heeft een boel takken en aan elke tak zwengelt iets. Op het moment dat er bij een van de takken een dingetje wordt weggehaald, is de hele mobiel uit balans. Ook de takken die ver weg hangen. Nadat de mobiel een tijdje uit balans is geweest, zal deze weer rustig gaan hangen, maar hij is nog wel uit balans. Als je het dingetje weer ophangt, dan zal de mobiel weer wiebelen, maar uiteindelijk komt hij weer in balans te hangen. Zo is het ook met families: iedereen heeft recht op zijn plekje. Op het moment dat dat uit balans is, zal de familie doorgaan, maar is toch een beetje gehandicapt. Door familie-opstellingen kan iedereen zijn plek terug krijgen, ook diegenen die niet meer leven of door bijvoorbeeld een miskraam, nooit geleefd hebben.

Ik denk dat een familie-opstelling een cadeautje voor jezelf kan zijn. Maar ook broodnodig om ervoor te zorgen dat je de verstrikkingen niet doorgeeft aan je partner of aan je kinderen.

2 Comments:

Anonymous said...

De tekst is helaas niet te lezen tegen deze achtergrond.

12:28 PM

 
Anonymous said...

Dag Mirjam, Ik was blij je weblogpagina over familieopstellingen te lezen en verheugd dat je schrijft dat je er veel aan gehad hebt. Ik wens je veel succes met je weblog en veel goeds in volle harmonie. Ik hoop je graag weer een s te ontmoeten op een van de maandelijkoise workshops in Amstelveen

Veel Liefs

Luuc Christiaanse

11:14 PM

 

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken

<< Home