Wanneer je mystiek in het alledaagse vindt, kun je glimlachen om visioenen

woensdag, juli 12, 2006

Fotoraadsel

Rara..

Wat zie je op bovenstaand plaatje??

a. Mannen die oefenen voor dwergwerpen op de komende Gaylympics?
b. Een stelletje mongolen die genocide vereren?
c. modellen die wachten voor de catwalk om de nieuwe zomerlijn van Zeeman te showen?
d. Italiaanse voetballers die na de overwinning op de cup hun nieuwe voetbaltenue passen?


Dit zijn Mongolen die op bijzondere wijze hun nationale held Dzjengis Khan eren, omdat hij 800 jaar geleden het Mongoolse Rijk stichtte: van Europa tot de Stille Oceaan.
Deze man heeft het zonder hulp van atoombommen, lange-afstandsrakketten en gaskamers het voor elkaar gekregen om tijdens zijn tochten naar China, Rusland en Perzië zo'n 5 miljoen mensen te doden. En ja, daar hoort uiteraard een feestje bij!

Dzjengis Khan, zijn eigenlijke naam was Temudjin, wordt in 1167 geboren als bastaardzoon van een Mongoolse Vorst. Deze wordt echter kort na de geboorte van zijn zoon vergiftigd door de Tartaren. Dzjengis Khan wordt op 33-jarige leeftijd hoofd van zijn nomadenstam en na enkele succesvolle veldtochten wordt hij op 40 jarige leeftijd verkozen tot hoofd van alle stammen in Mongolië. Hij krijgt dan ook de naam Dzjengis Khan, die zoveel betekent als Universele Heerser.

Het lukt hem om alle nomadenvolken te verenigen tot een volk: de Mongolen. In die tijd begint hij aan de opbouw van een enorm leger, waarmee hij in 1207 voor het eerst ten strijde trekt tegen China. Spoedig zouden ook Afghanistan, Pakistan, Iran en Turkije overwonnen worden.
In de jaren die volgen lukt het Dzjengis Khan uit te groeien tot de onbetwiste heerser van het grootste wereldrijk uit de geschiedenis. Hij weet op onnavolgbare wijze de zwakke punten van zijn veel sterkere tegenstanders uit te buiten. Door zijn doorzettingsvermogen, zijn organisatorische talenten en de bijna feilloze wijze waarop hij zijn militaire en civiele medewerkers uitkoos, creëerde hij een hechte militaire eenheid. De basis van zijn rijk was zo stevig dat z’n zonen kans zagen de veroveringen van hun vader met succes voort te zetten. Het Mongolenrijk der Gouden Horde strekte zich in de 13e eeuw uit van Vietnam tot aan de poorten van Hongarije.

1 Comments:

Roen said...

Whoow, ik zie de "bouwstenen" voor een Catan-zijde-route spel! Ik sla door denk ik, ben nu al dagenlang aan het Catan op de laptop aan het spelen...verslaafd...

11:48 PM

 

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken

<< Home