Wanneer je mystiek in het alledaagse vindt, kun je glimlachen om visioenen

dinsdag, maart 11, 2008

Dé Eed (a.k.a. De Belofte)

Ieder Kamerlid legt bij de beëdiging in de Tweede Kamer de eed of de belofte af.

"Ik zweer (verklaar) dat ik, om tot lid van de Staten-Generaal te worden benoemd, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik zweer (verklaar en beloof), dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enige belofte heb aangenomen of zal aannemen. Ik zweer (beloof) trouw aan de Koningin, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet. Ik zweer (beloof) dat ik de plichten die mijn ambt oplegt getrouw zal vervullen."

Wie de eed aflegt, moet vervolgens de twee voorste vingers van zijn rechterhand aaneengesloten opsteken en daarbij de woorden uitspreken: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig."
Wie de belofte aflegt, spreekt de woorden: "Dat beloof ik".


Ik verbaas me over deze woorden. Ik heb de exacte tekst van de eed opgezocht omdat ik van mening was dat Tweede Kamerleden iets zouden moeten zweren/beloven/verklaren over Waarde hechten aan Landsbelang.


Ook al houdt de media inmiddels al enige dagen (wijzelijk) haar mond over 'de film' van G.W., Isis denkt er nog veel over na!

Ik dacht zelfs dat ik dé grondslag had gevonden om officieel de film van W. te verbieden. Ik verwachtte in de eed/belofte te vinden dat Tweede Kamerleden hun werk in het teken van landsbelang moesten stellen.
Wat je ook vindt van de niet getoonde film, feit is dat het terroristische dreigingsalarm is verhoogd, het landsbelang dus niet gediend en er daarmee gegronde redenen zijn om niet zomaar deze film uit te zenden.

Maar helaas: de eed/belofte voorziet er niet in! Natuurlijk lijkt alle commotie rondom 'Fitna' het gelijk van G.W. te bewijzen. Maar Isis blijft geloven in de nuance en zal het demoniseren (een Pim F.-erfenis) van complete bevolkingsgroepen of religies ten alle tijden verwerpen.

Isis moet nu op zoek naar andere juridische gronden om ook in de toekomst in alle vrijheid de wereld te kunnen bereizen..

Labels:

2 Comments:

Blogger Felix said...

G.W. zal zeggen dat hij ook in het landsbelang handelt.

Ik denk dat het in het landsbelang is om niet in termen van landsbelang te denken.

Raar woord eigenlijk, landsbelang, moet je eens heel vaak zeggen: landsbelang, landsbelang, landsbelang, landsbelang....

1:06 PM

 
Anonymous Jeroen said...

Goh, dat het eigenlijk zo simpel is, die eed. Klinkt bijna als iets Sonja Bakkers. Kan je het meteen over de afvalligen hebben. Nu sla ik door

10:07 PM

 

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken

<< Home