Wanneer je mystiek in het alledaagse vindt, kun je glimlachen om visioenen

zondag, mei 20, 2007

Het mysterie van Rennes-le-Chateau

Twee jaar geleden zijn Felix en ik met vakantie op doorreis door Frankrijk en Italie geweest. De plaatsen die we aan zouden doen, stonden niet vast. Met 1 uitzondering: Rennes-le-Chateau, een klein plaatsje (zo'n 30 woningen) in de Languedoc, Zuid-Frankrijk.

Ik wilde hierheen vanwege de verhalen rondom het mysterie van Rennes-le-Chateau:

In 1885 was Rennes-le-Château vervallen tot een klein provinciedorp. Dat jaar werd ene Bérenger Saunière benoemd tot priester van het dorp. Met veel moeite schraapte deze Saunière wat geld bij elkaar om de vervallen kerk te kunnen restaureren.
Saunière zou hier iets gevonden hebben waardoor hij voor het oog van de buitenwereld heel erg rijk leek. Het is echter bekend dat hij zich bezighield met oplichtingspraktijken, en eigenlijk bestaan er alleen maar gegevens over grote schulden die hij heeft gemaakt. Ook na zijn dood is niets van zijn rijkdom teruggevonden.
De legende van Saunière verhaalt het volgende: In één van de pilaren van het altaar (deze pilaar was afkomstig uit de tijd van de Westgoten) vond Saunière drie stukken perkament. Onder een steen vóór het altaar vonden de werklieden een pot met gouden munten, een Westgotische ketting en een armband, en een 13e-eeuwse gouden beker. Nadat de koster nóg een stuk perkament vond, begon Saunière in het geheim grootschalige opgravingen in de kerk en op het kerkhof. Blijkbaar heeft hij daarbij iets gevonden, want korte tijd later ging Saunière zich als een rijk man gedragen. Hij liet de kerk grootschalig opknappen, bouwde voor zichzelf een luxe villa en voor zijn boekenverzameling bouwde hij een toren, genoemd naar Maria Magdalena, La Tour Magdala. Op 22 januari 1917 overlijdt Saunière aan de gevolgen van een beroerte. Zijn geheim en bezittingen draag hij over aan zijn trouwe huishoudster Marie Denarnaud.
De vraag blijft natuurlijk wat Sauniere gevonden heeft. Inmiddels zijn er duizenden mensen over de hele wereld op zoek naar dit geheim.

Er zijn inmiddels een hoop theorieën die onderschrijven dat er iets bijzonders gebeurd is in dit dorpje en in het kerkje in het bijzonder. Maar uiteraard zijn er ook een hoop bewijzen om te stellen dat Berenger Sauniere zijn rijkdommen op andere wijze vergaard moet hebben.

Feit blijft dat het mysterie in elk geval velen bezig houdt.

Zelf hebben Felix en ik een aantal heel mooie dagen gehad in dit pittoreske plaatsje. Toen wij er waren, waren er erg weinig toeristen, wat ons het gevoel gaf een bijzondere plek op aarde te bezoeken. De omgeving was prachtig en was perfect om je te wanen in een spirituele en mysterieuze atmosfeer..

Een belangrijk bewijs dat genoemd wordt voor het bestaan van de Heilige Graal (of in elk geval zeer geheime informatie) waarvan Berenger Sauniere op de hoogte moet zijn gekomen, is de grafsteen van het graf van Marie de Nègre d'Ables.
Op deze steen zouden allerlei aanwijzingen staan, waaruit zou blijken dat deze steen bewust op de begraafplaats is gezet.

Om niet een droog verhaal te plaatsen over al deze aanwijzingen terwijl deze al door zoveel anderen is beschreven, verwijs ik hier graag naar de volgende website: Het Rennes-le-Chateaumysterie (ga dan in de navigatiebalk naar: Rennes-le-Chateau en kies dan voor 'Het graf van Marie de Nègre').

De grafsteen zelf hebben we echter wel kunnen bewonderen in Frankrijk:

Als je je in alle mysteries rondom Rennes-le-Chateau verdiept, kom je erachter dat alles wel erg ongelooflijk overkomt, maar aan de andere kant ook zo logisch.. Hou je van puzzelen en wiskunde, dan kan het een leuke uitdaging zijn om je in dit mysterie te storten!

Verder is het sowieso de moeite waard om dit historische plaatsje en haar omgeving te bezoeken. Ook als je niet in bent voor alle verhalen!Labels: , ,

3 Comments:

Blogger Lepus Europaeus said...

Hi, interessant stuk. Was voor mij aanleiding om de geschiedenis van wat je de "Westgoten" noemt eens na te lezen. Ik kwam erachter dat deze naam een beetje verwarrend is. Dat volk staat beter bekend onder de naam "Visigoten". (Westgoten komen vooral in stripverhalen voor). En ik viel met mijn neus in de boter: de tijd van de Grote Volksverhuizing (450-700). Was een leuk verhaal. Thanks.

7:23 AM

 
Anonymous Roen said...

Hai Isis, allereerst: wat heerlijk dat je weer an t loggen bent! wat betreft de graal theorieen; laatst een boek uit de kast van m'n moeder gelezen, "het verloren labyrinth" van Kate Mosse. Speelt zich ook af in de heuvels van de Languedoc. Moet je een keertje lezen. Misschien ken je t al. Leuk te lezen als je ook daar aan het neuzen bent geweest. Groetjes Roen

8:33 PM

 
Blogger Isis said...

Franz, de oranje tekst was niet van mij.. En je hebt inderdaad gelijk, het gaat om de Visigoten!

En Roen, dat boek staat ook in mijn boekenkast. Heb het vorig jaar op Schiphol gekocht om de vakantieliteratuur aan te vullen. In mijn enthousiasme heb ik een Engelse versie gekocht.. En ook al kan ik dat goed lezen, voor de ontspanning weerhoudt het me het open te slaan. Maar door jouw verhaal, zal ik het toch snel ter hand nemen!

4:00 PM

 

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken

<< Home