Treedt paus terug vanwege kindermisbruik?

Paus Benedictus

Paus BenedictusDe paus treedt zomaar terug. “Ik voel me niet zo lekker”, zegt hij. Ja ja. Wat is hier echt aan de hand?

De laatste tweet van de paus voor zijn terugtreden luidt:

We must trust in the mighty power of God’s mercy. We are all sinners, but His grace transforms us and makes us new.

Misbruik van klein grut blijkt schering en inslag in de wereld van het Katholicisme. Als de paus zelf zich hieraan schuldig zou hebben gemaakt, zou dat het voortbestaan van de Kerk in groot gevaar brengen.

De paus heeft nou niet bepaald een actieve rol gespeeld in het veroordelen van de daders van kindermisbruik. Alleen toen de kritiek op een hoogtepunt was en het niet anders kon, speelde hij moraalridder.

Hoe zou het Vaticaan moeten reageren als de paus kinderen heeft misbruikt en het nieuws ervan in de publiciteit dreigt te raken? Het is duidelijk dat de paus dan uit voorzorg moet terugtreden, zodat hij niet langer de status van kerkelijk leider heeft. Wel een verdachte handeling, zoiets is voor het laatst in de 15de eeuw gebeurd. Om de werkelijke reden te verbloemen, wordt zijn slechte gezondheid als oorzaak genoemd. Met die gezondheid valt het reuze mee!

Oké, dan hebben we straks een nieuwe paus. Maar als paus Benedictus in zijn geboorteland Duitsland gaat rondwandelen terwijl het nieuws van zijn misbruik bekend wordt, zal hij gearresteerd worden. Het beeld van een (ex)paus achter tralies doet de Kerk ook geen goed. Dat is de reden dat de paus na zijn terugtreden in het Vaticaan zal blijven. Hij zal de rest van zijn leven in gebed doorbrengen, heet het dan, maar het lijkt eerder op onderduiken. In het Vaticaan geniet hij onschendbaarheid en kan hij zijn straf ontlopen.

Tijdens het bekendmaken van zijn terugtreden, sloeg de bliksem in het Vaticaan in. God zit hem op de hielen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *