Second life, one planet

Arsenicum

ArsenicumNASA houdt morgen een persconferentie. Zo’n vooraf aangekondigde persconferentie zorgt altijd voor een buzz, een geruchtenstroom dwars door alle oude en nieuwe media heen. Maar dat is logisch, gezien het onderwerp van de persconferentie: buitenaards leven.

Vandaag werd al een tipje van de sluier opgelicht en daaruit bleek dat er inderdaad ander leven ontdekt is, niet op een verre planeet maar op Aarde. Ergens in een giftig meertje blijken bacteriën een arsenicum-party te houden. Normaal aards leven sterft een snelle dood in zo’n meer. Deze bacteriën hebben arsenicum echter omarmd als een welkom element. Hun DNA bestaat zelfs gedeeltelijk uit die voor ons giftige stof.

VPRO”s Labyrint had vorige week al een aflevering besteed aan de onderzoekster die bezig was deze belangrijke ontdekking te doen.

Ik ben bang dat niet-wetenschappelijk publiek niet echt onder de indruk zal zijn. Ook ik ben niet perplex. Het nieuw ontdekte leven blijkt op gewoon DNA gebaseerd te zijn, alleen met een kleine aanpassing. Er lijkt dus geen sprake te zijn van een volledig onafhankelijk ontstaan van leven, maar van een fundamentele aanpassing door het leven in een extreme omstandigheid.

Bekijk de uitzending van Labyrint: http://player.omroep.nl/?aflid=11728850

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *