Kwantumbrein

Quantum brain

Quantum brainStel je eens voor dat onze computers kleitabletten zijn waar rekensommen in uitgebeiteld worden. Men is vol lof over dit wonder van techniek. Dankzij de kleitabletten kunnen we ingewikkelde rekensommen uitvoeren, bijvoorbeeld staartdelingen. Het uitbeitelen van al die cijfers kost misschien veel tijd en moeite zul je denken, maar als kleitabletten de enige manier zijn om die berekeningen te maken, is er geen vergelijking met iets snellers.

Tot er iemand langskomt die zegt dat het veel sneller kan. Je kunt de som uitbeitelen, maar waarom zou je de rekenstappen uitbeitelen? Je kunt die rekenstappen ook in je hoofd uitvoeren en het antwoord direct uitbeitelen. Dat scheelt veel tijd en energie!

De kwantumcomputer doet iets vergelijkbaars. De rekensom wordt niet uitgevoerd door elektronische schakelingen, maar de berekening wordt uitbesteed aan de kwantumwereld. Het antwoord volgt zo goed als direct, daar waar een conventionele computer seconden of minuten nodig zou hebben.

Is de kwantumwereld werkelijk een brein? Een intelligentie aan wie wij vragen kunnen stellen? Kwantumcomputers komen dicht in de buurt van zo’n analogie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *