Inflatie zichtbaar in model

Iedereen heeft wel een voorstelling van het universum in zijn hoofd. Eerst was er een big bang, materie vloog alle kanten op en vormde later sterren en sterrenstelsels. Maar er vond ook nog zoiets plaats als inflatie en dat geeft een heel ander model.

Inflatie vond plaats vlak na de Big Bang. In een fractie van een seconde blies het universum zich op totdat het miljarden maal miljarden maal miljarden maal miljarden maal miljarden maal miljarden maal miljarden maal miljarden keer groter was dan ervoor. Daarna stopte de inflatie en ging de uitdijing in ‘gewone’ snelheid en versnelling door.

Als de Hubble telescoop zover mogelijk het heelal intuurt en bijna het begin van het universum aanschouwt, zijn we geneigd te denken dat dat vlakbij de locatie van de Big Bang is (linkermodel).

In werkelijkheid zijn we maar een héél klein stukje dichterbij de Big Bang gekomen, namelijk de binnenste grens van de zwarte cirkel in het rechtermodel. De zwarte cirkel zou in dit model veel dunner getekend moeten zijn, minder dan een atoom dik. Tussen de uiterste grens die de Hubble nog waarneemt en de Big Bang ligt een afschuwelijk groot gebied, dat wel voor altijd onbekend zal blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *