In de cel door Albert Heijn Zelfscan

Albert Heijn Zelfscan

Suzanne van Tiel belandde in de cel omdat ze een fout maakte bij het boodschappen doen bij Albert Heijn.

Albert Heijn ZelfscanSuzanne van Tiel ging gistermiddag boodschappen doen bij Albert Heijn. Ze was doodmoe (drukke baan, opleiding, vader in ziekenhuis), toe aan weekend en wilde snel naar huis. Ze gebruikte haar smartphone om de boodschappen te scannen en dan in haar mandje te doen. Daarna liep ze naar de betaalpaal om af te rekenen.

Het lampje kleurde rood en dat betekent een routinecontrole door een winkelmedewerker. Vier artikelen bleken niet gescand:

 • 2 x Biologische chips 1,49
 • 1 x zure room 0,49
 • 1 x guacamole 2,55

Van de 41 euro aan boodschappen was 6,02 euro niet gescand.

Ze moest meekomen naar achteren. Daar werd gezegd dat ze aangifte gingen doen wegens winkeldiefstal. Naar haar verhaal dat ze doodop was en daardoor een fout gemaakt had werd niet geluisterd. Dat ze een jarenlange vaste klant bij dit filiaal was en elke controle altijd foutloos had doorstaan telde ook niet mee. Sterker nog, de twee medewerkers, een meisje van 19 en een filiaalhouder van 35 jaar, leken er genoegen in te scheppen dat ze iemand te pakken hadden. Haar werd verteld dat ze een toegangsverbod van een jaar tot het hele winkelcentrum zou krijgen. Daarna gingen de twee een aangifte opstellen op de computer.

De politie kwam en nam haar mee naar het bureau. Daar moest ze haar bezittingen zoals haar smartphone afstaan en is ze vier uur lang vastgehouden en verhoord. Er zijn vingerafdrukken afgenomen en foto’s van haar gezicht gemaakt. Ze moest veel huilen, door de hele situatie maar vooral om de onmenselijke behandeling door het AH-personeel. De politie toonde gelukkig veel begrip. Het was duidelijk dat zij het een belachelijke situatie vonden maar omdat aangifte was gedaan waren ze verplicht om alle procedures te doorlopen. Om elf uur ’s avonds werd ze vrijgelaten, zonder te hebben gegeten en getraumatiseerd door wat er zomaar met je kan gebeuren als je even niet oplet bij het boodschappen doen.

Albert Heijn Zelfscan. Het lijkt een onschuldig en klantvriendelijk systeem, maar als je als klant een fout maakt, levert je dat zomaar een strafblad op, naast een traumatisch politieverhoor. En die fouten liggen bij dit zelfscansysteem op de loer. Boodschappen in je mandje leggen is zo’n routineuze handeling dat het scannen van het product weleens vergeten kan worden. Hoe kan Albert Heijn alle verantwoordelijkheid voor de fouten die dit systeem uitlokt, op de klant afwentelen?

Wat zijn hun voorwaarden?

In hun voorwaarden voor de Albert Heijn Zelfscan staat: “In geval van vermeend misbruik hebben wij het recht om eenieder uit te sluiten van AH Zelfscannen. Blijkt bij controle dat niet alle producten zijn gescand nadat u uw Bonuskaart bij de betaalpaal hebt gescand, dan beschouwen wij dit als diefstal en kunnen wij aangifte doen.”

Volgens Albert Heijn kan er maar één verklaring zijn voor niet-gescande producten en dat is diefstal. Er is in hun voorwaarden dus geen ruimte opgenomen voor de mogelijkheid dat je als klant een fout kunt maken. Wie fouten maakt in Albert Heijn, zit opgescheept met een strafblad.

13 Comments

 1. johanna janssenVerschillende keren gemerkt dat bij de kassa betaald er ook fouten zijn gemaakt door dubbele aanslagen voor 1 artikel.Waar praten zij over. Als ze bij mij een vuil foefje willen uithalen, ga ik echt kabaal maken.

 2. Net is even op internet gekeken bij de scanner van de hoogvliet. Weet niet welke scanner de alberthein heeft.
  Maar met alle producten die je scant zie je dus exact erop staan wat je gescand hebt.

  Dus dan is het wel heel raar als er iets niet gescand is. En snap ik wel dat je je er moeilijk onderuit kan lullen.

  Want het staat op het scherm als je het gescand hebt. En als iets er niet op staat dan denk je toch van hee en scan je nog een keer.
  Dus is het wel een heel raar verhaal als je zo de winkel uit loopt van ja ik was moe er is iets mis gegaan.
  Je kan zelf heel makkelijk zien wat je gescand hebt. En als iets er niet bij staat dan denk je ow dat ben ik vergeten, dus het is wel een heel raar verhaal.

 3. Staat ook in de algemene voorwaarden van Alberthein dat als iets niet gescand is dan heb je het gewoon gestolen in hun ogen.
  En daar valt dan niet over te twisten.

  Dus mijn advies dat ding nooit gebruiken!

 4. Nooit maar dan ook nooit meer de zelfscan gebruiken.
  En teken op het politie-buro ook nooit een schikking van EUR 186 want je hebt dan een strafblad!!! Je bent geen dief als je iets vergeet. Uiteindelijk zal de officier de zaak seponeren. Aan de hand van je bonuskaart is je koopgedrag nl. uit het verleden te controleren en daar zullen geen bijzonderheden in te zien zijn.
  Laat AH maar meer kassa personeel in dienst nemen.

 5. Dat winkelpersoneel had die scanner op een donkere plek waar het zonlicht niet vaak komt gekregen

  zijn ze nu helemaal achterlijk

 6. Dat heb ik hier (leiderdorp) nog nooit meegemaakt. Ik ben ook een aantal keren (in een paar jaar tijd) vergeten iets te scannen. Hier is de procedure: je gehele winkelmand/wagen wordt dan gecontroleerd, de 2 x dat je daarna scant nogmaals. Daarna ben je weer ‘clean’. Het personeel is hier nog nooit onbeschoft geweest tegen mij of tegen iemand anders.

 7. Ik doe niet aan zelfscannen of bij de zelfkassa’s van Ikea. Die zijn alleen maar in het leven geroepen om minder personeel te hoeven aannemen. En daar werk ik niet aan mee.

 8. En als de kassa juffrouw een fout maakt, krijg je een bosje bloemen nadat er eerst met leedvermaak door de hele winkel is geroepen dat ze ‘een code rood hebben’. De mensen die dat zien, zien niet de afloop en voor hen ben je ‘een gepakte dief’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *