Buma/Stemra: “Met terugwerkende kracht”

Betalen om een YouTube-filmpje op je blog te mogen zetten, dat was het gevolg van het bizarre tarief dat Buma/Stemra in 2009 introduceerde voor alle internetgebruikers. Bizar, want embedden is hyperlinken, een verwijzing naar een bron, niet de bron zelf. En volgens de Auteurswet moet je een bron zijn of verveelvoudigen om in aanmerking te komen voor welk tarief Buma/Stemra dan ook bedenkt.

geekandpoke-riaaToch besloot Buma/Stemra in augustus 2009 om de Auteurswet eigenhandig wat op te rekken en dit omstreden tarief in de markt te zetten en dat niet alleen, het werd met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009 ingevoerd. Dat meende Buma/Stemra zich zonder rechterlijke uitspraak te kunnen permitteren.

Met terugwerkende kracht tarieven invoeren, dat doet Buma/Stemra graag. In 2011 voerde zij bijvoorbeeld tarieven voor podcasts in met terugwerkende kracht, waardoor Radio 538 in allerijl podcasts van haar website moest verwijderen.

Ook koren en zangverenigingen die in alle onschuld eigen uitvoeringen op hun website plaatsen, worden geconfronteerd met Buma/Stemra-facturen die kosten, jawel, met terugwerkende kracht in rekening brengen.

Afgelopen maand (februari 2014) oordeelt het Europees Hof van Justitie dat embedden géén openbaarmaking is. Buma/Stemra moet bakzeil halen. Het duurde twee weken voordat zij toegaf dit ook te zullen doen. Maar… dit keer niet met terugwerkende kracht. Dat vindt Buma/Stemra niet nodig. Als benadeelde partijen dat wel vinden, moeten zij maar naar de rechter stappen.

Auteursrechtenorganisaties mogen in Europa sinds 2008 al geen monopolie meer bezitten: muziekauteurs mogen zelf beslissen welke muziekinningsorganisatie zij kiezen. Buma/Stemra doet echter alsof ze heer en meester is en frustreert met ouderwetse opvattingen artiesten die de open cultuur van internet wel begrijpen en juist willen inzetten voor hun product.

Gaat het Buma/Stemra om het uitvoeren van het auteursrecht of speelt eigen gewin de hoofdrol? Het College van Toezicht auteurs- en naburige rechten oordeelde in 2012 “dat er binnen Buma-Stemra geen procedurele waarborgen bestaan waarmee kan worden voorkomen dat er een ongewenste verstrengeling van belangen, dan wel de schijn daarvan, kan ontstaan.”

De schijn van belangenverstrengeling van Buma/Stemra is niet weg te nemen door wat wijzigingen van bestuur. Beter is als zij niet langer zelf tarieven, de hoogte en de wijze van uitvoering ervan kan bepalen. Dat zou de taak moeten zijn van een onafhankelijk orgaan, waarin alle partijen die betrokken zijn zitting nemen, grote én kleine artiesten, radiomakers en internetgebruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *