Biefstuk van mens bij Piet de Leeuw Amsterdam

Biefstuk van de mens

Biefstuk van de mensDe eigenaar van Steakhouse Piet de Leeuw geeft het toe: hij verkoopt mensenvlees in plaats van rundvlees. Loek van Thiel ontkende aanvankelijk in alle toonaarden. Maar nu geeft hij toe: het is mens, al 63 jaar. ‘Toen ik toch eens experimenteerde met ossenhaas, begonnen de klanten te klagen.’

Het is dus altijd mens geweest bij Piet de Leeuw?

‘Altijd mens. Voor mijn opa Piet de Leeuw sr. dit cafĂ© in 1949 kocht, was hij chirurg in Noord. Hij heeft de formule bedacht om bij het bier ook biefstuk te serveren, met brood om te dopen. Zijn zoon heeft het voortgezet, en tien jaar geleden nam ik het over. Het mensenvlees is als het ware een familietraditie.’

Is het ook familietraditie om erover te liegen?

‘Er is wel een soort geheimhoudingsplicht. Er staat ook in het contract van ons personeel dat ze er niks over mogen zeggen. We hebben ‘biefstuk’ op de kaart staan, geen ossenhaas of zoiets. Ik heb nog nooit overwogen om op de menu’s te zetten dat het mensenbiefstuk was. De mensen zaten te smullen, mijn zaak liep goed, waarom zou ik daar over nadenken?’

Maar als mensen het zo lekker vonden, waarom hield u het dan geheim?

‘Tja, mensenvlees is toch een gevoelig onderwerp, snap je. Ik denk dat het komt doordat het het vlees van een mens is. Mensen vinden het een raar idee. Maar als ze gewoon een biefstuk bij mij bestellen, komen ze er niet achter dat ze mens krijgen, ze weten alleen dat ze een heel erg malse, goeie biefstuk krijgen! Dat is toch ook belangrijk? Geloof mij nou maar, er is bijna geen beter, malser en lekkerder vlees dan van een mens.’

Maar vroeg niemand dan ooit aan u: wat is het voor vlees?

‘Nee, dat is mij echt helemaal nooit gevraagd, behalve door u. Ik begrijp dat u dat moeilijk te geloven vindt. Maar het enige wat mensen vragen is: ‘Waar komt die heerlijke biefstuk vandaan?’ Dan zeg ik altijd eerlijk: ‘Zuid-Amerika!’ Klanten zeggen: ‘Wat lekker zeg, veel lekkerder dan thuis!’ Wat moet ik dan zeggen: ‘Ja, dat is omdat het van een mens is?’ Dat is natuurlijk niet in mijn voordeel, om dat te vertellen. Het is toch goed vlees? Wat zou je je dan zorgen maken over van welk wezen het komt?’

Lees vandaag meer in Het Parool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *