Actieve Donor Registratie 2.0

Donorregistratie

DonorregistratieNu D66 met de initiatiefwet Actieve Donor Registratie (ADR) komt, ben ik gedwongen met een veul betere versie te komen!

Ik vind het prima dat mensen actief via een brief de keuze krijgen voorgelegd om wel of geen donor te worden. Ook dat ze nogmaals een brief krijgen als ze niet gereageerd hebben.

Wat me tegenstaat is dat de groep die uiteindelijk niet reageert automatisch donor wordt. Dat rücksichtlos de organen uit het levenloze lichaam van het meisje met de zwavelstokjes gehaald kunnen worden, een meisje dat nooit heeft leren lezen of schrijven (om maar eens een beeldend voorbeeld te geven), lijkt me ongrondwettelijk of in ieder geval abject, infaam en onethisch.

Neee, dan is mijn initiatief-initiatiefwet beter:

 • Bij geen keuze wordt altijd de integriteit van de overledene gerespecteerd: niet snijden;
 • De keuze voor wel of geen donor moet sterker worden afgedwongen dan met twee brieven. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of ziekenhuis;
 • Alleen bij een JA heb je zelf ook het recht om organen te ontvangen. Het moet dan ook geen donorregistratie heten, maar orgaanuitwisselingssysteemlidmaatschap (ik zoek nog naar een bondigere omschrijving);
 • Iemand met een NEE mag, mocht hij of zij toch een orgaan nodig hebben, altijd z’n donorschap op JA zetten. De groep van schavuiten die na hun operatie hun donorschap weer op NEE zet, zal niet zo groot zijn.

Volgens mij een beter systeem dat bijna net zoveel organen oplevert,  zonder de integriteit van dooien aan te tasten.

2 Comments

 1. Die reacties zijn verwijderd… het kunnen switchen naar JA als je toevallig zelf een orgaan nodig hebt is misschien een zwak punt, maar ik denk dat het meevalt. Ik heb met de gedachte gespeeld om de keuze bindend te maken, dus iemand kan niet terug naar NEE na de transplantatie, maar dat zou tegen het principe van keuzevrijheid ingaan. De groep die effe naar JA en na transplantatie naar NEE terugswitcht zal niet heel groot zijn.
  Zeker voor een breed draagvlak van het D66 plan lijkt mij mijn variant de beste, hier kan niemand het mee oneens zijn. UIt de praktijk moet dan maar blijken of de orgaanopbrengsten voldoende worden. Zo niet, kan het systeem altijd nog gefinetuned worden (b.v. bij invullen van JA verwerf je het recht om honderd keer meer kans in de Staatsloterij te hebben).

 2. Goed plan. Maar als je alsnog JA mag zeggen op het moment dat je zelf een orgaan nodig hebt, lijkt me een minder goed plan. Dan denkt “men”: nu nog even niet donor worden, dat doe ik wel als ik zelf iets nodig heb. Wat mij betreft is het nog beter om iedereen automatisch donor te laten zijn, tenzij ze protesteren. Jammer voor het meisje met de zwavelstokjes, maar 150 levens per jaar redden is toch ietsje belangrijker. Dan toch inderdaad maar D66 stemmen, zie
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12738812/___Maak_iedereen_donor___.html
  Moet je het commentaar van de mensen eens lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *